Jalkaterapia

Mitä jalkaterapeutti tekee?:

 

- Jalkaterapeutti (AMK) on alaraajojen asiantuntija. Jalkaterapiassa kuntoutetaan alaraajojen, varsinkin nilkan ja jalkaterän alueen kipuja, asentomuutoksia, lihaskireyksiä ja lihasepätasapainoa. 

 

Tyypillisimmät jalkavaivat, joita vastaanotolleni tulevat ovat kipeä vaivaisenluu, kipeä päkiä, kipua jalkaterän ulkosyrjässä, kipua jalkaterän päällä ja kipua kävelyn aikana.

 

Hoitoalue ulottuu alaselästä varpaisiin asti. Tutkimus- ja hoitomenetelmänä käytetään palpointia, saksalaista spiraalidynamiikka, mobilisointia, kinesioteippausta ja goniometri-mittauksia. Käynnit perustuvat tehtyihin tutkimuksiin, hoitoihin ja asiakkaan itsenäiseen harjoitteluun annetuilla kirjallisilla ohjeilla.

 

Mitä käynnillä tapahtuu?:

 

Käynnillä tutkitaan mm. pystyasento, jalkojen lihasvoimat, tasapaino, lihaskireydet, kävely- tai juoksutekniikka. Lisäksi pyritään ennaltaehkäisemään tulevia jalkavaivoja. Jalkaterapia vaatii yleensä noin 3-8 hoitokäyntiä, joiden välissä on useampia viikkoja.

 

Vastaanotolla tehdään kattava jalka-analyysi, josta selvitetään voiko henkilön käyttää paljasjalkakenkiä oman jalkaterveytensä, ja sitä kautta koko kehonsa terveyden ylläpitämiseen. Jalka-analyysissa kartoitetaan tukipohallisten tarve asiakkaan halun mukaan. Jalkaterapia sopii kaikenikäisille, myös lapsille ja ikäihmisille. 

 

Tarjolla ei ole kliinistä jalkojenhoitoa, mutta annan ohjeita ja vinkkejä kotona tehtävään ihon hoitoon.

 

Milloin kannattaa aloittaa jalkojen kuntoutus?:

Jalkojen kuntoutus kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, kun huomaat alkaneen vaivan eikä se helpota 2 viikkoon. 

 

Jalkaterapiaan suositellaan tulevan, mikäli sinulla on:

- Polvikipu, nilkkakipu, jalkapöytäkipu, päkiäkipu, vaivaisenluukipu

- Jäykkä nilkka

- Asentomuutoksia (esim. vaivaisenluu, lattajalka)

- Haluat saada tietoa paljasjalkakengistä

- Tarvitset kattavan alaraaja-analyysin

- Muita alaraaja/jalkaterävaivoja

Kinesioteippaus