Etätyöt ja jalkojen kunto

Osa ihmisistä on joutunut olemaan etätöissä ja hyötyliikunta on jäänyt todella vähälle. On tullut lisäkiloja, kun aamuisin ei tarvitsekaan lähteä mihinkään ja taukojumppa jää kokonaan pois. Jalatkin oireilevat tästä. Jalat on luotu liikkumaan ja pitkään paikallaan olo saa aikaan lihaskalvojen kiristymisen, mikä itsessään tekee ihmisestä jäykän ja kankean. Sitten, kun etätyöt loppuvat ja palataan toimistolle, niin jalat ovat taas uuden edessä ja voivat kipeytyä tämänkin vuoksi. 

 

Kannattaa panostaa työkenkiin. Kaksi eri paria työkenkiä työpaikalla, joita voi vaihtaa kesken päivän niin tekee hyvää jaloille. Jalat tottuvat taas normaaliin arkeen. Kenkien vaihtaminen helpottaa tätä siirtymää. 

 

Ennen etätöihin siirtymistä jalat ovat voineet olla kovilla ja kipeät. Etätöissä ollessa jalat ovat parantuneet ja kipu on lähtenyt. Jalat ovat saaneet parantua rauhassa. Sitten, kun palataan takaisin toimistolle, niin ennen pitkään jalkojen kipu voi palata takaisin. Tällöin on hyvin tärkeää, että tutkii työkenkiään ja vaihtaa ne mahdollisimman pian uusiin tai eri malliin. 

 

Kenkien jousto vähenee pikku hiljaa käytön myötä. Mikään kenkä ei ole ikuinen, ei edes ne parhaat työkengät. Sitten, kun jousto on kulunut loppuun ja kenkä antaa enemmän myötä jalan virheasennoille, niin ne parhaat kengätkin alkavat hankaamaan. Pidennät työkenkien ikää, kun hommaat kahdet kengät työpaikalle, joita käytät vuorotellen. 

 

Työpaikalla on usein niin kiire, että jalat joutuvat koville. Tätä ongelmaa ei ole yleensä etätöissä, kun etäisyydet ovat paljon lyhyemmät. Muista myös taukojumpat niin töissä kuin kotonakin. Lihakset lyhenevät hyvinkin äkkiä huonossa ergonomiassa. Mikäli et tiedä, millaiset kengät ovat sinun jalkaasi juuri hyvät, niin sen voi aina analysoida pääpiirteittäin. Merkkiä ei voi kertoa suoraan, sillä merkkien eri malleissakin on suuria eroja. 

Yhteystiedot

Jalkaterapeutti (AMK) 

Vodder-Lymfaterapeutti

 

 

Tmi Anna Rask

Anna Rask-Valariutta

 

 

puh: 040 8436318

rask.anna2(at)gmail.com

 

www.tmiannarask.com

Y-tunnus: 2591746-4Käyntiosoite: Niittaajankatu 1, 00810 Helsinki Herttoniemi (Herttoniemenranta)


Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattilainen jalkaterapeutti (AMK).

Suomen toisen virallisen lymfaterapiakoulutuksen, Vodder-Lymfaterapeutit ry:n, käynyt lymfaterapeutti.