Turvotus, mitä tehdä sille?

Turvotus. Turvonneet jalat. Turvonneet sormet. Päiväsaikaan tullut turvotus mm. jalkateriin ja nilkkoihin on normaalia. Se on ns. päiväturvotusta, joka tulee päivän aikana koetusta rasituksesta ja istumisesta. Kaikille tulee päiväturvotusta, joillekin enemmän ja toisille vähemmän. Turvotus lähtee yön aikana pois ja tulee taas seuraavana iltapäivällä. Turvotuksen näkee hyvin nilkoista, kun sukista jää resoripainauma tai jalkateristä, kun varpaat ovat pulleat. Tämä lähtee yön aikana pois, kun paine alaraajoissa tasoittuu eikä maan painovoima vedä nestettä jalkoihin. 

 

Mutta entä jos turvotus ei lähdekään yön aikana? 

 

Jos turvotus kestää useamman päivän samanlaisena, ei se ole enää päiväturvotusta. Se voi olla turvotusta rasituksesta. Tällöin tulee miettiä onko rasittanut jalkojaan tavallista enemmän, onko kenties kompastunut johonkin ja meinannut kaatua? Jos mitään tavallisuudesta poikkeavaa ei ole tapahtunut, niin on syytä käydä ammattilaisella hoidattamassa turvotustaan. 

  Voi olla, että turvotus on ihan vaaratonta, mitä se yleensä onkin. Ei hätää. Turvotus täytyy vain saada pois nilkoista tai jalkateristä, ennen kuin se jää sinne. Keho huomaa, että nilkan/jalan alue on isontunut ja sidekudokset venyy tämän vuoksi, jotta jalka toimisi normaalisti kaikesta huolimatta. Tällöin turvotus on yleensä tullut jäädäkseen. Hyvin haastavaa saada neste vuosien jälkeen pois kehosta, ellei sitä ole hoidettu alusta asti. Aina turvotus ei lähde, vaikka kuinka kävisi hoidossa, jos hoitoon hakeutuminen on viivästynyt.

 

Voi tuntua hölmöltä mennä hoidattamaan turvotustaan, kun siitä ei ole muuta ongelmaan, kuin esteettistä haittaa. Se on ihan ok, jos turvotus ei pahene enää. Valmiiksi turvonneet alueet yleensä turpoavat lisää, etenkin lämpimällä kelillä ja rasituksen jälkeen. Turvotuksen hoitohan ei tunnu varsinaisesti miltään. Me suomalaiset olemme hiukan skeptisiä siihen, että jos hoitomuoto ei tunnu miltään, niin eihän se sitten toimikaan. Turvotuksen hoitoon ei voi käyttää kovia hierontaotteita, siitä ei ole pidemmän päälle hyötyä turvotuksen osalta. Sitten menee hermot. Hoito ei toiminut jne. 

 

Jos turvotus ei lähde mihinkään, niin ole ammattilaiseen yhteydessä ja kysy tilanteesta. Voi olla, että hätiköit liian aikaisin ja turvotus lähtee yhdellä hoitokerralla. Näinkin on käynyt. Parempi näinkin eikä niin, että hoitoon hakeutuminen viivästyy kuukausia. Pieni turvotus kuuluu luonnollisesti päivittäiseen elämään. Välillä vatsa on turvonnut ruokavalion vuoksi, tähän ei voida auttaa. Sekin turvotus lähtee itsestään. 

 

Fiilistele, miltä turvotus tuntuu, onko turvotus kestänyt kuinka pitkään ja oletko tehnyt jotain helpottaaksesi turvonnutta aluetta. Ota sitten yhteyttä. 

Yhteystiedot

Jalkaterapeutti (AMK) 

Vodder-Lymfaterapeutti

 

 

Tmi Anna Rask

Anna Rask-Valariutta

 

 

puh: 040 8436318

rask.anna2(at)gmail.com

 

www.tmiannarask.com

Y-tunnus: 2591746-4Käyntiosoite: Niittaajankatu 1, 00810 Helsinki Herttoniemi (Herttoniemenranta)


Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattilainen jalkaterapeutti (AMK).

Suomen toisen virallisen lymfaterapiakoulutuksen, Vodder-Lymfaterapeutit ry:n, käynyt lymfaterapeutti.