Millaiset juoksukengät?

Lunta ei ole eteläisessä Suomessa nimeksikään, joten ellei takatalvea ilmesty, juoksukausi 2020 alkaa aikaisemmin. Koko talven on pystynyt juoksemaan tavallisilla kesälenkkareilla. Ei ole tarvinnut nastoja tai yms piikkejä kenkien pohjiin, jotta pysyisi pystyssä. Paikoin on tietenkin mustaa jäätä tiellä, mutta ei niin pitkällä matkalla, että se haittaisi.

 

Aurinko on tullut esiin, lämpötila nollassa ja linnut laulaa. Kaikki tämä kutsuu ulos liikkumaan. Valoisa aika pitenee, joten ei ole enää säkkipimeää jos töiden jälkeen lähtee ulos. Moni aloittaa juoksu- tai kävelyharrastuksensa tähän aikaan vuodesta, juuri lumettomuuden vuoksi.

 

Sitten kysymys, millaiset kengät?  

 

Itse tilasin uudet juoksukengät tammikuun alussa. Otin riskin, en koskaan tilaa kenkiä, se on aina hakuammuntaa. Kenkiä täytyy AINA testata kaupassa ja mieluiten illalla, kun jalka on päivän rasituksen jälkeen turvonnut ja leventynyt. Nykymallin lenkkarit eivät istu omaan jalkaan. Ei sitten millään. Lesti on käyrä tai liian kapea, iskunvaimentimia on ihan liikaa ja jalka ahdetaan pieneen tilaan, missä se ei liiku lainkaan. 

 

Vaihdan omia juoksukenkiä harvoin. Ihan liian harvoin. Juoksen kengät puhki ennen kuin edes harkitsen uusien ostamista. Näin ei pitäisi toimia, mutta kenkiä on hankala ostaa. Sitten ostan parhaimmat huonoista kengistä ja käytän harvoin, kun ne eivät tunnu hyvältä. Minun jalkaani parhaat kengät oli Nike Free 5.0. Niissä oli suora ja leveä lesti, joustava pohja, ei liikaa tai korkeita iskunvaimentimia ja ne istuivat, kuin sukka. No, niitä ei tehdä enää. Tuli uusi malli, jonka nimeä en enää muista, mutta ne olivat ihan hirveät omassa jalassa. 

 

Nike on kuitenkin hyvä merkki minun jalkaani. Toisille sopii Adidas ja toisille Asiqs. Merkillähän ei ole väliä, kunhan kenkä istuu hyvin ja niitä haluaa käyttää. Noh, tilasin Niket. Uudet Niket. En ollu ennen kuullutkaan tästä Nike React -mallista. Kyseinen malli on miesten malli. Hyvä, miehille tehdään leveämpiä lestejä, joten tätä hainkin. Oli poistotuote. Hyvä, ei mene kaikki rahavarat uusiin kenkiin. Oli punaiset. Hyvä, vähän väriä elämään. Mietin ja pohdin ja pähkäilin tilaanko. Jos tilaan, niin minkä kokoiset, kun koko vaihtuu mallin myötä. Tilasin koon 41. 

 

Kengät tulivat. Laitoin jalkaan ja koeajoin ne sisällä. Vähän tuntui kittanilta. Otin sisäpohjallisen pois ja tilaa tuli tarpeeksi. Sisäpohjallisella ei ole juurikaan mitään virkaa, peittää vain kengän oman ruman pohjan. Kävin juoksemassa, kengät tuntuivat hyviltä. Outoahan se on juosta uusilla kengillä, jotka ovat vielä uutuuden jäykät, mutta nämäkin kulutan loppuun muutaman vuoden sisällä ennen, kuin harkitsen edes uusien lenkkareiden ostamista. Tällä hetkellä levollisin mielin, kun uusia lenkkareita ei tarvitse ostaa pitkään aikaan. 

 

Juoksukenkien tärkeimmät ominaisuudet ovat leveä lesti, joustava pohja, hyvä kiinnitys, hyvä pohja ja kevyt paino. Ja juoksusukan täytyy mahtua kengän sisään.

Write a comment

Comments: 0

Yhteystiedot

Jalkaterapeutti (AMK) 

Vodder-Lymfaterapeutti

 

 

Tmi Anna Rask

Anna Rask-Valariutta

 

 

puh: 040 8436318

rask.anna2(at)gmail.com

 

www.tmiannarask.com

Y-tunnus: 2591746-4Käyntiosoite: Niittaajankatu 1, 00810 Helsinki Herttoniemi (Herttoniemenranta)


Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattilainen jalkaterapeutti (AMK).

Suomen toisen virallisen lymfaterapiakoulutuksen, Vodder-Lymfaterapeutit ry:n, käynyt lymfaterapeutti.